RSS 2.0

V 35

Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

 

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Du

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna sig tunga och otympliga och börjar tänka “ska bebisen aldrig komma ut?”. Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!


Shoppat

Nu har det blivit en del shopping de sista dagarna.
Igår gick vi till stallsiken och köpte lite grejer till lägenheten bland annat 2 hyllor på Mio, lampskärmar till våra fönsterlampor och nya gardiner till vardagsrummet. Tyvärr hittade vi inga gardinstänger så det får vi leta vidare efter. Idag var jag och shoppade med Fia, handlade lite till både mig och bebisen, bland annat en skjort/tunika till mig och jeansliknande byxor till bebis, också köpte jag en sminkväska till mig så jag slipper ha mitt smink liggandes i en plastpåse för det ser förskräckligt ut :)
På söndag blir det ännu mera shopping för då ska vi åka till IKEA och köpa ett sängbord och lite annat.. skoj skoj

bm

idag har jag varit på besök hos barnmorskan, magen låg på 31,5 cm vilket var exakt på kurvan som förra gången så bebisen växer precis som den ska :) Huvudet låg neråt iden här gången också, nästa gång skulle hon känna efter lite noggrannare. Nästan 10 kg har jag gått upp också :) så det kommer väl bli ett par kg till om jag fortsätter äta så som jag gör nu.
Efter barnmorskan va jag och hälsade på mormor en sväng också och vi bakade en rulltårta.. Jag har jätte lust att äta upp den men har tyvärr så har jag lovat att spara den till Daniel, jag får nog börja med maten snart i stället.. Idag ska vi äta tacos, muuumms!! :D 

Barndop

Igår var vi på Benjamins dop, Daniels brors son. Han var jätte duktig hela tiden och grät nästan inget :).
Eftersom dopet var i Göteborg fick vi ta tåget hem och vi kom inte iväg fören vid 21.30, så vi var framme i skövde 23 och därefter promenerade vi hem från resecentrum, så det blev rätt så sent igår och jag var helt slut och bara kastade mig i sängs.Jag hade ont överallt efter att ha suttit ner i stort sett hela dagen..
Vi tog en sväng på stan innan och kollade lite kläder, bland annat på Zara, dem hade jätte söta vinterkläder för små bebisar. Men inga kläder som passade både tjej och killar, tyvärr tycker jag inte det finns så mycket fina kläder som passar båda könen. Det som finns är mest beiget, vitt, grått och svart och det är så tråkigt! synd att den där vinterjackan var från 6 månader och uppåt på Zara, det får bli en sån nästa vinter för den här vintern när den är nyfödd behöver den en overall.
Jag tänkte köpa en fleeceoverall som den kan ha direkt för det är ju inte så varmt i oktober så man behöver ju lite varmare kläder direkt och jag kommer nog inte ge mig ut att shoppa i första taget när jag kommer hem med bebisen så det är bäst att ha köpt det innan. Så nu sitter jag och kollar på lite overaller på internet och hittar en del coola saker, men samma sak där, det mesta är antingen väldigt tjejigt eller väldigt killigt, förutom polarn och pyrets för dem har en del i marinblått och rött, och det är ju rätt fint på båda. Annars tycker jag dem här fleecevoerallerna från molo är lite roliga och annorlunda och dem finns i massa olika färger, får hoppas att dem finns kvar så jag kan beställa en när jag vet vad det är för någon där inne!

Vecka 34

Bebis

Bebisen väger ca 2250 g och är 44 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Du

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen.

 

 

 


brio changing top

Så här blev sängen när vi har skötbänken på :) det blev perfekt..

50 dagar

Idag är det bara 50 dagar kvar till bf :) härligt

nu är sängen..

.. färdig monterad! jag och ellen monterade ihop den förut och den blev jätte fin!
Jag kunde inte bädda färdigt helt eftersom jag inte har köpt lakan till den än, men det ska jag köpa på ikea på torsdag :) också fattas det örngott till huvudkudden som jag ska sy i veckan.
Såhär blev resultatet än så länge :) Ser så mysigt ut att man skulle vilja lägga sig där i själv..

wohoo..

Idag har våran spjälsäng kommit in på babyproffsen! Äntligen ska vi få hem den, jag ska montera ihop den direkt! :)

tvättar

Fy va tråkigt det är att tvätta.. men nu ska jag snart gå ner o hämta upp den rena tvätten från tvättstugan och det kommer lukta såå gott med nytvättade kläder :D

våran vagn..

Våran vagn Emmaljunga nitro city med en city korg i svart läder :) bäddad och redo.

Här kommer en magbild också..


Det var inte så lätt att ta en bild på sig själv.. men här kommer iaf en bild på hur stor magen är nu

vecka 33

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

 

 

Redan vecka 33.. ♥ När man tänker tillbaka känns det som att tiden har gått jätte fort, men tittar man framåt känns det som att det är en evighet kvar tills bebisen ska komma!

Men några veckor till behöver vi för att greja med det sista till lägenheten så det är bra att den ska stanna i magen några veckor till, fast det mesta börjar falla på sin plats och det är inte många saker till som måste köpas, idag fick vi in ett köksbord i köket och beställde stolar som ska komma om ca 2 veckor, och det var det sista viktiga vi behövde. Nu är det bara massa smått kvar och saker som är mindre viktiga. Det får bli en tur till Ikea i slutet av månaden för att handla lite till, längre fram kommer jag nog inte orka åka dit när jag är ännu större och tyngre så det är lika bra att ta det nu!

Jag börjar känna hur det drar och gör ont i magen när jag går för mycket och att sammandragningarna börjar göra lite ont. Det är dags att börja vila lite mer tror jag. Det är tur att det blir mindre och mindre jobb nu när jag blir allt tröttare i kroppen. Fast några helger till har jag allt kvar, men det orkar jag :)

 

 

 


56 dagar kvar

Snart är vi nere i 50 dagar.. det är inte mycket det!
Igår sydde jag påslakan till spjälsängen, jättefina i ljusgrönt. Jag tänkte sy påslakanen själv så mormor skulle slippa sitta och få ont i ryggen som hon alltid får när hon syr. Istället fick mormor sitta och sprätta upp det jag hade sytt, för att jag gjorde fel hela tiden. Det hade gått på 2 timmar mindre om mormor hade sytt det själv! Sedan när vi var klara med påslakanet och skulle stoppa i täcket så kom vi på att vi inte ens hade mätt hur långt påslakanet skulle vara på längden så det var alldeles för långt så det var bara att sätta sig och sy igen haha, men det blev klart tillslut och det blev jätte fint. Nu är det bara att vänta på spjälsängen som kommer i veckan så är det dags att bädda sen! :)

Bm

Idag har jag varit hos barnmorskan, Sf måttet låg exakt på kurvan, 30 cm i vecka 32 :)
Hon klämde lite på magen och tyckte att hon kände att bebisen lagt sig med huvudet neråt men den kan fortfarande vända sig tillbaka..
Hjärtat låg på 142 idag så det var också jätte bra, och jag har gått upp 8 kg i vikt. Så allt var perfekt!!
Idag köpte min mamma ett litet klädkit till bebisen också i storlek 50 som ska följa med till sjukhuset. Jättegulligt :D

v 32

Barnet:

Underhudsfettet fortsätter utvecklas

Barnet övar på sin andning, och bröstet rör sig in och ut. Det kissar och dricker runt en liter fostervatten varje dygn. 

Underhudsfettet fortsätter utvecklas. Barnet ökar ca 2 kilo under de närmaste åtta veckorna, och ansikte och kinder blir rundare. 

Om du väntar en pojke är testiklarna nu redo att vandra ned i ljumskarna.

Mamman:

Foglossning

Nu har du börjat få en riktigt stor mage! Du behöver vila, nyttig mat och massor av vätska för att må bra. 

Lider du av smärtor i rygg, höfter och ljumskar? Ligament och muskler blir slappare så att livmoderhalsen och vaginan ska kunna utvidga sig lättare. Det här kallas bäckenuppluckring eller foglossning och kan skilja sig mycket från en kvinna till en annan. Vissa kvinnor får ont tidigt och kan ha problem genom hela graviditeten, medan andra bara känner hur ljumskarna drar och känner sig lite stela.



vecka 31. (30+6)


Här är en ny bild från vecka 30+6.. :)

:)

Igår hade jag en jätte bra dag! Tack till alla som var hemma hos mig och gratulerade mig.
Hela dagen var perfekt, på morgonen vaknade jag och fick frukost på sängen av älsklingen, baguette och weinerbröd fick jag, muuummmss!! också fick jag jätte fina presenter!

Senare på dagen hade vi släktkalas och efter det dök Patricia, Fia, Maria, Louise och Jessica upp :) Jag blev helt chockad när dem stod där utanför dörren med massa presenter!! Så hade vi babyparty som dem har hållt på och planerat i 2 veckor så jag fick massa fina presenter till bebisen också! Vi smakade på barnmat, dillkött med potatis var sååå äckligt! Efter att jag har smakat på dem där hemska burkarna har jag bestämt att mitt barn bara ska få hemmagjord barnmat för den där skiten kan ju ingen vilja äta!!

polarn o. pyret

Idag har varit en slapp dag, ja ghar bara legat och tagit det lugnt och gjort det jag känt för attt göra. t.ex legat isägen och kollat babykläder på datorn. Polarn och pyret har så himla fina kläder dock gillar jag inte höstnyheterna speciellt mycket, förutom en overall som jag fastna för som jag ska köpa, för det har vi ingen och det lär behövas direkt.. Oktober är ju ingen varm och skön månad precis.
Nu ligger bebisen och trycker ut sig åt alla möjliga håll, den är så busig och den verkar vara rätt envis också.. ligger jag på ett speciellt vis som den inte tycker om då buffar den och sparkar tills jag flyttat på mig... ♥

67 dagar kvar..

Jaa.. tiden går... 67 dagar kvar nu.
Det blir mer och mer ordning i lägenheten för varje dag som går nu. En hel del lampor har vi fått upp nu också, nya fönsterlampor och en ny taklampa till sovrummet köpte vi häromdagen på mio.
Igår var vi på föräldraträff för första gången. Det var ju inte jätte roligt men en del grejer som ska tas upp verkar rätt intressant så nu ska vi dit varje tisdag hela augusti ut.. :)

Vecka 31

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn.Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre. 

Barnet väger nu ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist.Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln.Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.